Μικρό Κτήμα Τίτου

Στους πρόποδες του Όρους Πάικου, στην περιοχή της
Γουμένισσας, περιτριγυρισμένο από αιωνόβιες βελανιδιές και οξιές, βρίσκεται το Κτήμα του Τίτου Ευτυχίδη. Σ’ αυτήν την υπέροχη τοποθεσία, πλάι στον ποταμό Σείριο, ο Τίτος Ευτυχίδης φύτεψε το 1972 έναν αμπελώνα 40 στρεμμάτων, με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon και Viognier.
Η μακρόχρονη φιλία του Βαγγέλη Γεροβασιλείου με τον Τίτο, οδήγησε την Αγγελική Ευτυχίδη, μετά τον θάνατο του άνδρα της, να μεταβιβάσει το Κτήμα στα χέρια που εμπιστευόταν περισσότερο. Το 2018, το Κτήμα Τίτου Ευτυχίδη περνάει στην ιδιοκτησία του Κτήματος Βιβλία Χώρα. Έτσι, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής φτάνουν στη Γουμένισσα, με στόχο να
δημιουργήσουν, με αγάπη και σεβασμό, ερυθρούς οίνους υψηλής ποιότητας ΠΟΠ Γουμένισσα. Ο αμπελώνας αναβιώνει. Σήμερα καλλιεργούνται 45 στρέμματα με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, ενώ αποκτήθηκαν επιπλέον 90 στρέμματα με τις ίδιες ποικιλίες στη Γερακώνα, μια από τις καλύτερες περιοχές της ζώνης ΠΟΠ Γουμένισσα. Ήδη η εσοδεία του 2019 παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2021.
Το οινοποιείο ανακαινίζεται και εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον, διατηρώντας στοιχεία της παράδοσης και της αισθητικής του τόπου. Διαθέτει χώρους οινοποίησης, ωρίμασης και παλαίωσης, καθώς και υποδοχής επισκεπτών.
Το όραμα για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας, σε ένα
terroir μοναδικό, συνεχίζεται από το Μικρό Κτήμα Τίτου, έτσι όπως ξεκίνησε: με απλότητα και αγάπη.