Κτήμα Βίβλια Χώρα

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι το επιστέγασμα μιας μακράς φιλίας και της κοινής πορείας δύο ειδικών στο χώρο του κρασιού, του Βασίλη Τσακτσαρλή και του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, οι οποίοι ένωσαν τις οινικές τους ανησυχίες και συνδύασαν τις εμπειρίες
τους στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας δημιουργώντας έναν πρότυπο βιολογικό αμπελώνα 550 στρεμμάτων στους πρόποδες του Παγγαίου ΄Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Η μακρά αμπελοοινική παράδοση της περιοχής έχει τις ρίζες της στους αρχαίους χρόνους. Ο Θεόκτιτος και ο Μιχαήλ Ψελλός αναφέρονταν στην περιοχή αποκαλώντας την «Βιβλία Χώρα».
Το κλίμα της περιοχής, που επηρεάζεται από τον Στρυμονικό Κόλπο και από το Παγγαίο όρος και το αργιλώδες έδαφός της, φτωχό, άγονο, πετρώδες και με καλή στράγγιση, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια. Το σύγχρονο οινοποιείο εμβαδού 6.600τ.μ, βρίσκεται στο μέσο του αμπελώνα και περιλαμβάνει χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης οίνου σε δρύινα βαρέλια, αίθουσα υποδοχής, γευσιγνωσίας πολλαπλών χρήσεων και χώρους φιλοξενίας. Η φιλοσοφία του Κτήματος επικεντρώνεται στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας, οι οποίοι να αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής του Παγγαίου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, τόσο η καλλιέργεια στον αμπελώνα, όσο και η οινοποίηση γίνονται με ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση και συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία. Σήμερα το Κτήμα Βιβλία Χώρα παράγει 10 οίνους Π.Γ.Ε. Παγγαίο (Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός, Κτήμα Βιβλία Χώρα Ροζέ, Κτήμα Βιβλία Χώρα Ερυθρός, Πλαγίως Λευκός, Πλαγίως Ερυθρός, ΄Οβηλος Λευκός, ΄Οβηλος Ερυθρός, Sole Semillon - Γλυκύς, Αρετή Λευκός, Αρετή Ερυθρός) και 2 ποικιλιακούς οίνους (Sole Βιδιανό, Sole Pinot Noir).
Τη γκάμα του συμπληρώνουν οι οίνοι Βίβλινος Ροζέ και Βίβλινος Ερυθρός, που παράγονται από μία αυτόχθονη, ενδογενή, ερυθρή ποικιλία του Παγγαίου, που βρέθηκε και αναβίωσε από το Κτήμα Βιβλία Χώρα και σήμερα βρίσκεται στο στάδιο ταυτοποίησης, καθώς και οι οίνοι ETOS, μία σειρά οίνων μακρόχρονης παλαίωσης, από επιλεγμένες, εξαιρετικής ποιότητας χρονιές.